By Emelie Forsberg, trail runner i esquiadora sueca que compta amb el rècord de Kungsleden Trail FKT. (Foto de Philipp Reiter)
Emelie Forsberg és una ultra runner i alpinista d’esquí professional sueca. Dos anys després de guanyar la seva primera marató de muntanya, al 2012 l’Emelie es va unir al reconegut equip de Salomon International. Alguns dels seus majors assoliments en trail running inclouen guanyar el Skyrunning Ultra World Championship el 2014 i batre el rècord del Kungsleden Trail FKT (Fastest Known Estafi) el juliol de 2018.
A més de ser una atleta de muntanya d’escala mundial, l’Emelie també dirigeix una petita granja autosustentable a Noruega i és co-directora de la Tromsø SkyRace, que va fundar amb Kilian Jornet el 2014.
En aquesta entrevista, li preguntem a l’Emelie Forsberg sobre el seu rendiment i les seves estratègies de recuperació. També ens dóna alguns consells interessants sobre com recuperar-nos després d’una lesió i sobre com podem portar el nostre rendiment de running al següent nivell.
Competeixes en un impressionant nombre de carreres cada any. Com afrontes els teus entrenaments per preparar-te per a aquests intensos períodes de competició?
El meu any es divideix entre la temporada de carreres d’esquí a l’hivern i la temporada de trail running a l’estiu. Normalment passo dos mesos a la tardor preparant-me específicament per a la temporada d’esquí. Durant aquest temps em concentro molt en la força. A la primavera, després de la temporada d’esquí, passo de l’esquí al running mitjançant un període de transició d’un a dos mesos. Durant aquest temps, incremento el meu quilometratge progressivament i realitzo més entrenament de força que durant els períodes de carrera.
El passat mes de juliol va recórrer el KIMA Skyrace de 450 km de longitud en un temps rècord de menys de 5 dies. Quina estratègia de nutrició vas utilitzar per a aquest desafiament de resistència?
Ja que es tractava d’un desafiament de diversos dies, em vaig alimentar principalment amb “menjar de debò” en lloc de amb gels. Prenia flocs de civada i pa per esmorzar. Durant el dia menjava entrepans amb molta mantega de nous i plàtans. I, finalment, m’assegurava de comptar amb un gran sopar cada nit per reposar les meves reserves d’energia.
Quines són les teves principals estratègies per recuperar-te de les carreres i dels entrenaments més durs?
Personalment, els massatges esportius i els estiraments m’ajuden molt. També bec molta aigua durant i després dels entrenaments. En termes de nutrició, m’ajuda menjar aliments frescos, nutricionals i vegetals perquè el meu cos es recuperi més ràpid.
“We were all built to run,
all you have to do is put
one foot in front of the other.”
Sis mesos després d’operar-te el genoll, el 2016 vas guanyar el KIMA Skyrace. Què has après d’aquesta experiència?
Vaig aprendre que el més important en termes de recuperació posterior a una lesió és no posar l’accent en el temps que et falta per tornar a les carreres. Has d’anar pas a pas i centrar-te primer a recuperar-te.
A més de ser un atleta professional, també ets instructora de ioga qualificada. Com t’ajuda el ioga a millorar el teu rendiment en la carrera?
No crec que necessàriament la pràctica de ioga hagi millorat directament el meu rendiment, però estic segura que ha millorat el meu coneixement corporal i m’ha ajudat a escoltar millor els petits problemes, el cansament, etc. La raó principal per la qual practico ioga és perquè em senta bé, especialment quan treballo la rigidesa de la meva esquena!
1: Posa’t a prova sigui quin sigui el teu nivell d’entrenament.
2: Intensifica el teu entrenament (si pots recuperar-te adequadament).
3: Corre carreres petites per guanyar experiència i aconseguir un bon entrenament!
Si has gaudit d’aquest article, no oblidis subscriure’t al nostre magazine per obtenir accés exclusiu i gratuït a tots els nostres articles!